Teendők foghúzás után

fórum dental fogászat ügyelet debrecen teendők foghúzás után

Foghúzást követően keletkezik egy véralvadék, mely a gyógyulást elősegíti, elzárva a sebet, és megakadályozva, hogy a baktériumok a csontfelszínre, illetve a sebbe telepedjenek.

  • NAGYON FONTOS, hogy a húzás helyét ne szívogassa, ne öblögesse (se szájöblögetővel, se kamillateával,se alkohollal) mert amennyiben ez a véralvadék elmozdul, utóvérzés léphet fel, valamint nő a felülfertőződés veszélye.
  • VÉRZÉS – Amennyiben vérzést tapasztal, harapjon rá egy steril gézlapra, ez 20-25 percen belül elállítja a vérzést. Amennyiben nem, keresse fel fogorvosát!
  • ÉTKEZÉS – Amíg az érzéstelenítés hatása tart, ne egyen! Folyadékot fogyaszthat. 2-3 napig kerülje a tejet, tejtermékek, valamint a forró, fűszeres ételek fogyasztását.
  • DUZZANAT – a foghúzást követő duzzanat nem törvényszerű, de előfordulhat. Ennek megelőzésére alkalmazzon hideg vizes/jeges borogatást pár percig az arcán. Ezt a foghúzást követő 24 órában többször ismételje. Nagyon fontos a megerőltető fizikai munka, hajolgatás kerülése. Lehetőség szerint ágynyugalom, párnával feltámasztott fejjel.
  • FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS – az esetek többségében nincs szükség fájdalomcsillapításra, ha erős fájdalmat érez, keresse fel fogorvosát, annak megállapítása miatt, hogy nem felülfertőződés okozza e a fájdalmat.
  • FOGMOSÁS – a foghúzás napján se hagyja ki a fogmosást, nagyon fontos a szájüreg tisztán tartása. Használjon puha sörtéjű fogkefét, ezáltal a seb környékét is óvatos mozdulatokkal megtisztíthatja, anélkül, hogy megsértené azt. A második naptól óvatosan fertőtlenítővel ecsetelheti a sebet illetve szájfertőtlenítővel öblíthet.
  • DOHÁNYZÁS, ALKOHOLFOGYASZTÁS – érdemes 1-2 napig lemondani ezekről a káros szenvedélyekről, mert a dohányzás lassítja a sebgyógyulási folyamatot, valamint elősegíti a seb fertőződését.
  • KONTROLL – ha a húzás helyét összevarrták, 5-7 napon belül menjen vissza varratszedésre, ha az orvos máshogy nem utasítja.

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!