NEM! A modern technológiák lehetővé teszik, hogy sokszor a menthetetlennek tűnő fogakat is megmentsük gyökérkezeléssel, illetve ha szükséges felépítsük fogpótlások segítségével.

Azonnal forduljon fogorvoshoz! A lágyrészek duzzanata a gyulladásos folyamatok előrehaladott állapotát jelzik, melyet azonnal kezelni kell.

A rossz lehelet rendkívül kellemetlen tud lenni, képes az ember mindennapjait megkeseríteni. Hátterében fogászati és általános okok is állhatnak. A fogászati okok között szerepelhet egy szuvas fog, fogkő, ínygyulladás..stb. A baktériumok jelenléte a szájüregben, valamint a nem megfelelő szájápolás miatt lerakódott lepedékből képződő bomlástermékek eredményezhetnek kellemetlen leheletet. Érdemes felkeresni egy fogorvost, aki egy általános szűrővizsgálat során azonnal meg tudja állapítani, hogy fogászati ok van-e a háttérben. Amennyiben nem, érdemes egy háziorvossal/belgyógyásszal konzultálni.

Az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia álláspontja szerint a gyermek első látogatása a fogorvosnál 6 és 12 hónapos kora közé essen, hiszen ebben az időszakban bújnak elő az első tejfogak. Mi a pácienseinknek a 3-4 éves kort szoktuk javasolni, egyrészt mert ebben a korban alakulhatnak ki az első szuvasodások, másrészt ebben a korban már a fogorvos is könnyebben kommunikál, barátkozik a gyermekkel. Nagyon fontos, hogy az első alkalmak pozitív emléket hozzanak létre a gyerekben, hiszen ez egész életén át elkíséri majd. Érdemes akkor is magunkkal hozni, ha a gyermeknek nincs panasza, ismerkedjen a rendelő légkörével, hiszen ha látja, hogy a szülei sem félnek, akkor ő sem fog.

Egy megfelelően elkészített amalgám tömés hosszú évekre jó szolgálatot tehet fogaink számára. Cseréjükre abban az esetben van szükség, ha a tömés széle láthatóan elvált már a fog szélétől, nem megfelelő a széli záródása, így fennáll az ismételt fogszuvasodás veszélye. Ilyenkor amalgám tömésünk jellegzetesen úgy néz ki, mintha „kinőtt” volna fogunkból. Amennyiben esztétikai problémáink vannak amalgám tömésünkkel, szintén kicseréltethetjük esztétikus kompozit tömésre, vagy fémmentes kerámia betétre.

A gyökérkezelés egy fogmegtartó beavatkozás. Általában gyulladt, elhalt fogaknál alkalmazzuk, megmentve ezzel a fogat az eltávolítástól. A gyökérkezelés során eltávolítjuk a gyulladt idegszálat, majd különböző gyógyszerek alkalmazásával megszüntetjük a fájdalmat, valamint a gyulladást. A gyökérkezelést a legjobb helyi érzéstelenítők alkalmazása közben végezzük, ezáltal a beavatkozás fájdalommentes.

Amennyiben észreveszi, hogy egyik foga szürkésen elszíneződött, azonnal keresse fel fogorvosát. Az elszíneződés leggyakoribb oka a fog elhalása, mely gyakran teljesen fájdalom- és tünetmentesen történik. A fogorvos a megfelelő diagnosztikai eszközökkel pár perc alatt meg tudja állapítani, hogy szükség van-e további kezelésre.

A fogfehérítés gyakorlott szakember által elvégezve, természetesen nem árt a fogaknak, mivel akkor nem végeznénk. A túlzásba vitt fehérítés illetve a nem megfelelően előkészített fogakon végzett fehérítés árthat a fogaknak, a fogágynak illetve a környező szöveteknek, mivel az eljárás során használt anyag nem megfelelően alkalmazva irritálja környezetét.

Kézi fogkefe vásárláskor a következőkre kell figyelnünk:

  • nem szabad erős sörtéjű fogkefét vásárolni, hiszen ezek használatával kárt tehetünk az egyébként egészséges fogainkban is, fognyaki érzékenységet illetve ínysorvadást eredményezve
  • a kefe fejmérete ne legyen túl nagy, hogy a hátul, nehezen megközelíthető helyeket is megfelelően tisztíthassuk
  • a puha sörtéjű fogkefék vásárlása azért is előnyös, mivel a hajlékonyabb sörték könnyebben bejutnak a fogközökbe, illetve ínyünk masszírozására is alkalmasak, anélkül, hogy felsértenék azt, miközben segítenek az ínygyulladás megelőzésében.

Igen. Amennyiben alaposabb tisztítást szeretnénk végezni fogainkon, használjunk ELEKTROMOS FOGKEFÉT, azon belül is a szónikus fogkefét. Ezek a fogkefék már ultrahangos tartományban rezegnek, ezzel megkönnyítik a lepedék eltávolítását. Az elektromos fogkefe számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ha megfelelően használjuk! Akármelyik fogkefe mellett döntünk, a helyes fogmosási technika nélkül egyikkel sem érhetünk el megfelelő eredményt, ezért kérjük fogorvosunk segítségét annak elsajátításában.

A fogkő nem más, mint a fogainkon megtapadt lepedék kalcifikált formája. Rengeteg baktériumot tartalmaz, ezáltal ínygyulladást okoz. Az ínygyulladás fontosságáról sokan nem vesznek tudomást. Az íny, valamint a csont a fogak tartószerkezetét adják. Amint a gyulladás mélyebbre terjed (a csontra), az egészséges fogaink kilazulásához, elvesztéséhez vezethet.

A fogínygyulladásnak sok oka lehet. Leggyakrabban a nem megfelelő szájápolás tehető felelőssé, hiszen a fogkőképződés súlyos gyulladást eredményez. Ehhez gyakran társulhat dohányzás, alkoholfogyasztás..stb., melyek a már meglévő gyulladást súlyosbítják, illetve a gyógyulási folyamatok lassulását eredményezik. Vannak olyan esetek, állapotok, ahol a megfelelő szájhigiénia mellett is előfordulhat ínygyulladás, pl. terhesség, bizonyos gyógyszerek szedése…stb. Ilyen esetekben keresse fel fogorvosát, kérje tanácsát.

A fogmosás közbeni ínyvérzést nagyon sokan tapasztalják. Valószínűleg ínygyulladás áll a háttérben. Kérjen időpontot fogkő eltávolításra, illetve szájhigiénés tanácsadásra. A páciensek nagy részénél azért is alakul ki a fogínygyulladás, mert egyrészt nem megfelelő a fogmosási technika, amelyet alkalmaznak, másrészt amennyiben vérzést tapasztalnak nem merik mosni a fogukat, ezáltal a gyulladás súlyosbodását idézik elő.

Az inlay jelentése betét. A betét egy olyan fogtömés, melyet a fogorvos előkészít ugyanúgy, mintha egy hagyományos tömést készítene, azzal a különbséggel, hogy a kialakított üregről mintát vesz, melyre majd a fogtechnikus készít egy az üregbe tökéletesen illeszkedő betétet. Felmerülhet a kérdés, hogy ennek mi értelme? A betétet különböző anyagból készülhetnek: fém(arany), műanyag(kompozit), kerámia. Ezek az anyagok jóval kopásállóbbak, tartósabbak bármelyik tömőagyagnál. Egy betét hosszú távú megoldást jelent akár évtizedekre, míg a legjobb anyagból készült tömés sem tart 5-7 évnél tovább. Mivel a fogtechnikus az üreg pontos mására mintázza az inlayt, ezáltal az tökéletesen illeszkedik, tehát megfelelő tisztítás mellett az alászuvasodás esélye is minimalizálódik. Nem utolsó sorban, pedig pl. egy fémmentes kerámia betét esztétikailag olyan magas színvonalat képvisel, hogy sokszor egy fogorvos sem képes észrevenni azt.

A bölcsességfogak eltávolításának leggyakoribb oka a helyhiány, vagy a bölcsességfog nem megfelelő pozíciója. Eltávolítása sok esetben nem több egy egyszerű fogeltávolításnál. Abban az esetben, ha szájsebészeti beavatkozásra van szükség, sem kell megijedni. A beavatkozást helyi érzéstelenítésben végzik, ezáltal a páciens nem érez fájdalmat. Mindezek mellett a napjainkban felszerelt, modern szájsebészeti műtők olyan eszközöket, sebészi fúrókat alkalmaznak, melyekkel pillanatok alatt eltávolíthatóak ezek a nehezen elérhető fogak is. A hiedelmekkel ellentétben, nem alkalmaznak sehol „vésőt és kalapácsot”.

Fogtömést követően hideg-meleg érzékenység léphet fel maximum 1-2 hétig. Ez az érzékenység abból adódik, hogy a fúrással egy üreget képzünk a fogban, hogy a szuvas részt eltávolítsuk. Ezzel gyakorlatilag egy „sebet” képzünk a fogon, melyet ezt követően a tömőanyaggal lezárunk. Ahhoz azonban, hogy a tömőanyaggal való lezárást a fog is érzékelje, és alkalmazkodjon hozzá el kell telnie egy pár napnak. Ha ráharapási érzékenységet tapasztal fogtömés után és ez 1-2 nap alatt sem javul, akkor keresse fel ismét fogorvosát, mivel valószínűleg a tömés magas és állítani kell rajta, hogy az érzékenység meg tudjon szünni.

A kérdés ott kezdődik, hogy hány éves kortól vigyük a gyereket fogorvoshoz. Természetesen minél korábban, ne akkor, amikor már panasza van, hanem mikor elkezdenek nőni a fogai, hogy a gyerek megszokhassa a rendelői környezet és a fogorvos nyomon követhesse a fogak fejlődését. A rendszeres fogorvosi vizsgálatok fájdalommentesen, játékosan hívják fel a figyelmet az eseteges problémákra, a szájápolás fontosságára, a megelőzésre mind a gyermek, mind pedig a szülők részére. Ezek a vizsgálatok kiterjednek a fogak helyzetének meghatározására is, amikor a fogorvos javasolhatja gyermek részére a fogszabályozást. Az hogy ez milyen korán szükséges, az függ a fogazati rendellenesség típusától, mivel vannak olyan esetek, amelyeket már igen korán szükséges kezelni. Ennek eldöntése a fogorvos, illetve a fogszabályzós szakorvos feladata.

A manapság használatos esztétikus kompozit tömőanyagok, a tömés elkészítése során használat fényre azonnal megkötnek, ezért a beavatkozást követően akár azonnal is étkezhet a páciens. Helyi érzéstelenítő használata esetén szoktuk javasolni, hogy várjon addig, míg az érzéstelenítő hatása elmúlik, hogy elkerülje az esetleges lágyrész sérüléseket. (nyelv, ajak harapása).