Foghúzás

fórum dental fogászat ügyelet debrecen foghúzás

A XXI.század fogorvosának birtokában lévő szakmai tudás, a rendelkezésre álló modern technikai eszközök és a fejlett képalkotó eljárások, olyan lehetőséget biztosítanak, amelynek eredményeképp a páciensek panaszos fogait az esetek döntő többségében sikerül megmenteni és elkerülhető a foghúzás. Fogorvosaink elsődleges célja, a fogmegtartás. 

Igyekszünk a lehető legtöbb fogat gyökérkezeléssel megmenteni, korszerű gyökértöméssel ellátni, majd különböző anyagok illetve eljárások alkalmazásával helyreállítani.

Azonban vannak esetek, mikor erre már nincs lehetőség, és a fogak eltávolítása az egyetlen kezelési mód.

A fogak eltávolításának több oka lehet:

  • Előfordulhat, hogy a megbetegedett fogat nem tudjuk, vagy már nincs értelme gyökérkezelni. Ilyen eset pl. mikor a gyökérkezelés feltételei nem adottak: görbe gyökér,a fogágy súlyosan sérült, mozgó fog vagy ha kezelő műszer törik bele a kezelt csatornába.
  • Vannak esetek, mikor megelőzés, vagy fogszabályozás céljából kell egészséges fogakat eltávolítanunk. Ebben az esetben a fogszabályzó szakorvos gondos tervezés alapján felállított kezelési tervének részeként bizonyos fogakat ki kell húzni, hogy a fogszabályozáshoz elegendő hely álljon rendelkezésre.
  • A foghúzások nagy részét teszik ki a nem megfelelően növekedő 3. rágófog vagy más néven bölcsfogakeltávolítása. Az állcsontok és a fogak nagysága között fellépő téraránytalanság következtében nagyon sokszor kényszerülünk ezeknek a fogaknak az eltávolítására, mivel komoly kellemetlenséget, fájdalmat, szájzárat illetve a többi fog elmozdulását okozhatják. Az esetek nagy részében ezek a fogak nem tudnak kinőni, az állcsontban maradnak és gócként tekintünk rájuk. Ilyenkor az esetleg kialakuló gócbetegségek (pl. fejfájás, hajhullás, szemgyulladás, bőrkiütések, szívizomgyulladás) megelőzéseként vagy kezeléseként távolítjuk el ezeket egy kisműtét keretében.

A foghúzás egy rutin eljárás, melyet legtöbbször helyi érzéstelenítésben vagy esetleg altatásban végzünk.

A foghúzás előtti és utáni teendőkről részletesen.

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!