Minden, amit a fogtömésről tudni érdemes

fórum dental fogászat ügyelet debrecen minden amit fogtömésről tudni érdemes

A fogorvosi beavatkozások közül a leggyakrabban előforduló kezelés a fogtömés.

A fogtömésre a fogak szuvasodásakor van szükség. A fogszuvasodás során a szájban található baktériumok (elégtelen szájápolás esetén), elkezdik a fog keményszöveti állományát emészteni, ezáltal elpusztítva az egészséges szöveteket.

A legfontosabb a megelőzés: a megfelelő szájápolási technikákkal a fogak egészségének fenntartása. Azonban, ha már kialakult a baj; a felpuhult, fertőzött fogszövetet mindenképpen el kell távolítani, és meg kell akadályozni a továbbterjedését, így a szuvas (hétköznapi nyelven lyukas) fogat be kell tömni!

A régi amalgámtöméseket mára felváltották az esztétikus tömőanyagok. Az esztétikus tömés annyira hasonlít az eredeti foghoz, hogy szabad szemmel alig észrevehető. Mindemellett, másik előnyös tulajdonsága, hogy olyan technológiával fejlesztették ki, mely segítségével kémiailag is köt a foghoz. Ez azt jelenti, hogy egy jó minőségű tömőanyagból készített tömés-megfelelő tisztítás mellett- hosszú évekre jó szolgálatot tehet számunkra.

Fontos azonban azt tisztázni, hogy mikor lehet fogtömést készíteni. Sok páciens érkezik a rendelésre fogfájás panasszal, és a legtöbb esetben az a kívánság, hogy „Csak tömjük be a fogát!”. Az esetek többségében azonban erre már nincs lehetőség.

Ennek az a magyarázata, hogy amint a szuvasság elkezd a fog mélyebb rétegeibe terjedni, egyre közelebb kerül a fogbélhez (pulpához). Amint megközelíti a pulpát és a baktériumok bejutnak a pulpakamrában, onnan a legtöbb esetben a gyulladásos folyamat már visszafordíthatatlan, és a fájdalom valamint gyulladás megszüntetése csak gyökérkezeléssel lehetséges. Azaz ezekben az esetekben már nem elegendő önmagában a szuvasság eltávolítása, és tömés készítése.

Abban az esetben azonban, ha a szuvasság még nem közelítette meg a pulpát, akkor tömés készíthető.

A töméskészítés menete:

  • Első lépésként helyi érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a szuvasság eltávolítása teljesen fájdalommentesen történjen. Ezt követően eltávolítjuk a szuvasságot, vagy esetlegesen a régi tömést, mely a fogban volt. Miután teljesen egészséges fogfelszínek állnak rendelkezésünkre, előkészítjük a fogat a tömőanyag bevitelére, különböző speciális ragasztókat használunk, melyek segítségével az esztétikus tömés a foghoz köt. Ezek után behelyezzük a tömőanyagot, úgy, hogy az színében, formájában és funkciójában is tökéletesen helyreállítsa a fogat. A tömőanyagot plasztikus, formázható állagban helyezzük az üregbe, majd polimerizációs lámpa segítségével addig világítjuk, míg tökéletesen megkeményedik.
  • A folyamat végén eltávolítjuk a felesleget, majd tökéletesen simára polírozzuk a tömés felszínét.

Fogorvosi rendelőnkben csak kiváló minőségű fogászati kompozit tömőanyagot használunk, amely teljes mértékben igazodik a fog színéhez, ez hasonlít a leginkább az eredeti foghoz.

Természetesen van lehetőség más fogászati tömőanyag használatára, például a hátsó őrlő fogak esetén arany fogtömés készítésére. A fogszuvasodás kiterjedtsége miatt elképzelhető, hogy a fog megmentéséhez nem elegendő a fogat betömni, hanem más megoldást kell választani. A nagyobb fogszuvasodás helyére akár inlay vagy onlay (betét) behelyezését ajánljuk, ezek rendkívűl tartós megoldást jelentenek viselőjük számára.