Mi okozhatja a fogfájást?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen mi okozhatja a fogfájást

A fogfájás több okból eredhet. Sokszor előfordul, hogy a páciens fogfájásra panaszkodik, miközben a fogat körülvevő szövetek gyulladása (ínygyulladás, fogágybetegség során kialakuló tasakok) okozzák a panaszokat.

A fog minden ingert (hideg, meleg, nyomás) fájdalomként közvetít agyunk érzőközpontja felé, azaz a fognak minden inger fájdalmat okoz. Amikor fogunk fájdalommal jelez, ne hanyagoljuk el, előzzük meg a bajt!

De miért okozhat ilyen nagy fájdalmat egy ilyen apró részünk?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogfehérítés

(kép forrás : thehealthsite.com)

A fog egy zárt rendszer. Külső védőburka a zománc, egy rendkívül erős, keményszövet, melyet a dentin követ. A zománc és dentin együttesen védik és határolják a fog „lelkét”, az idegszálat, más néven a pulpát.

A pulpában található idegvégződések közvetítik az ingereket az agynak, ezáltal fájdalomérzést keltve. Amennyiben a védőburok megsérül (zománc, dentin) fogszuvasodás, vagy a fogat ért bármilyen trauma kapcsán, szervezetünk azonnal fájdalommal reagál.

De milyen okok válthatják ki ezeket a jelzéseket?

Fogfájást okozhat a fogszuvasodás, a fog mechanikai sérülése, kopása, fogfejlődési rendellenességek(bölcsességfog gyulladás) és fogínysorvadás, az éjszakai fogcsikorgatás, a fogak túlterhelődése.

Leggyakoribb a fogszuvasodás okozta fájdalom. Azokban az esetekben, mikor a fogszuvasodást okozó baktériumok megközelítik a pulpát, a fog hőingerekre, (hideg fagylalt, forró leves ..stb), ozmotikus ingerekre (édes, sós ételek) érzékennyé válik. Ilyen esetben érdemes fogorvoshoz fordulni, hiszen ekkor a szuvasság eltávolításával, illetve egy töméssel az esetek nagy részében a probléma megoldódik, a folyamat visszafordítható.

Abban az esetben, amikor a baktériumok behatoltak a pulpakamrába és a foggyökérbe, – az általuk termelt toxinokkal megfertőzve azt- mind a fájdalom erőssége, mind a kezelés változik.

Milyenek egy ilyen foggyökér gyulladás tünetei és hogyan kezelhetőek?

  • a fájdalom spontán jelentkezik, erős, gyakran elviselhetetlen,
  • tompa, lüktető, az inger megszűnte után sem enyhül,
  • gyakran kisugárzó a fájdalom, ezért nehezen lehet lokalizálni a fogat,
  • éjszakai fájdalom

Ilyen esetben a fog állapotától függően választunk kezelést. Amennyiben a fog állapota megfelelő (alkalmas a későbbi restaurációra), a gyökérkezelés mellett döntünk.

A hiedelmekkel ellentétben a gyökérkezelés egy fájdalommentes folyamat, melyet a korszerű technikák alkalmazása tesz lehetővé.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen gyökérkezelés menete

(kép forrás: www.smileguide.com)

A gyökérkezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért a páciens a kezelés során semmit nem érez.

Gyökérkezelés menete – röviden

  • érzéstelenítjük a kezelni kívánt fogat és környezetét
  • a gyökérkezelés első lépéseként feltárjuk a fog belsejét, felkeressük a gyökércsatornákat, hogy a gyulladt vagy sérült fogbelet eltávolítsuk
  • meghatározzuk a gyökércsatornák pontos hosszát (általában röntgen segítségével)
  • kitisztítjuk, tágítjuk a csatornákat, hogy a későbbiekben behelyezett fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő gyógyszer minél nagyobb felületen fejthesse ki hatását.
  • ideiglenes tömést helyezünk rá
  • a következő alkalommal, amennyiben a fog panaszmentessé vált, és az újbóli tisztítás során fertőzésmentesnek tűnik, gyökértömést készítünk, melyet ismét röntgenfelvétellel kontrollálunk.

Erősen fertőzött fogak esetén előfordulhat, hogy a baktériumok tökéletes eliminálása végett többszöri gyulladáscsökkentő gyógyszer cserére van szükség, amely által a kezelések száma változhat.

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz,akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!