Miért fontos az elvesztett fogakat pótolni?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fontos elveszett fogakat pótolni

A teljes fogazat elvesztése során lassan kialakuló, drasztikus elváltozások figyelhetőek meg szervezetünkben.

A fogatlanság következményei:

  • Rágásképtelenség: A fogak hiánya hátrányosan befolyásolja a táplálékfelvételt, ezáltal a tápanyag kiválasztását is.
  • A fogatlan állcsontok valamint a nyelv, és arcizmok által szétnyomott, majszolással felaprított táplálék emésztése tökéletlenebb, így a gyomrot, és az egész emésztőszervrendszert megterheli.
  • Az arckifejezés változása: A teljes fogatlanság az arc esztétikáját is hátrányosan befolyásolja. A lágyrész elváltozásokat az okozza, hogy a funkcióját elvesztett csont lassan elkezd lebontódni, melynek következtében az arcizmok és a száj körüli izmok elvesztik támaszukat. Ennek következtében az arc beesetté válik, mely „öreges” tekintetet kölcsönöz viselőjének.
fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogsorvadás

(kép forrás : internet)

  • A hangképzés zavara, beszédzavar: A szájüregnek elsődleges szerepe van a hangképzésben, valamint a hangmódosításban. Bizonyos hangoknál, mint az „f”, illetve „v” hangok képzésekor különösen fontos szerep jut a fogazatnak. Fogatlanokon szükségszerűen megváltoznak a beszéddel kapcsolatos ajak-és nyelvmozgások, hangszínük megváltozik, beszédük nehezebben érthető.
  • Munkaképesség csökkenés: Az előzőleg felsorolt következmények összessége akadályozhatja bizonyos hivatások gyakorlását (tanár, énekes, előadó…stb). A fogatlanság pszichés gátlások kialakulásához vezethet.

Mindezen elváltozások megállíthatók, illetve részben korrigálhatók, ha minimálisra csökkentjük a fogatlanság idejét, és a természetes fogazatot megfelelően reprodukáló fogpótlást készítünk.

Napjainkban már nem feltétlenül szükséges megalkudnunk teljes fogatlanság esetén a hagyományos kivehető protézisekkel.

fogbeültetés elterjedésével lehetőség nyílik arra, hogy kiküszöböljük a műfogsorviseléssel járó esetleges kellemetlenségeket, és ismét jókedvűen mosolyoghassunk.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne időpontot egyeztetni, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

Felhasznált irodalom: Fábián- A fopótlástan alapjai