Fogpótlás

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogpótlások

Fogpótlások A foghiányok ellátásának módja a fogak pótlása. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a hiányzó fogakat pótolni kell. Kivételt képeznek ez alól a bölcsességfogak, ezeknek a pótlására nincs szükség.

A foghiányok különböző anatómiai, funkcionális, biológiai, esztétikai és szociális következményekkel járhatnak. Már egy fog hiánya is több elváltozást okozhat fogazatunkban.

Egy őrlő fog elvesztését sokan nem élik meg hiányként, azonban fogak/fogcsoportok elvesztése már kifejezett rágásképtelenséget, ezáltal az emésztőrendszer működészavarát, beszéd-, és hangképzési zavarokat okozhatnak.

Milyen fogpótlás típusokat ismerünk, milyen lehetőségek vannak a fogak pótlására?

Megkülönböztetünk rögzített (fix), illetve kivehető fogpótlásokat.

Rögzített fogpótlásnak nevezzük azokat, melyeket a szájba egy speciális ragasztóanyag segítségével helyez a fogorvos; azt a beteg eltávolítani nem tudja.

kivehető fogpótlásokat a páciens saját magának el tudja távolítani, ezáltal maga tudja tisztítani azt a szájon kívül.

Ezentúl vannak még az implantációs fogpótlások/fogászati implantátumok, műgyökerek, melyeket sebészi úton helyeznek be az állcsontba.

Rendelőnkbe sokszor érkeznek úgy a páciensnek, hogy nem tudják milyen lehetőségek állnak rendelkezésre foguk pótlására, ezért itt összeszedtük azokat a fogalmakat, melyek ennek kapcsán leggyakrabban előfordulhatnak.

Korona: A korona egy fix fogpótlás, melyet a fogorvos az előzőleg lecsiszolt fogfelszínre rögzít.

Formájában, funkciójában, esztétikájában tökéletesen hasonlít az eredeti fogra.

Erre leggyakrabban akkor van szükség, ha az eredeti fog olyan nagymértékben destruált, hogy azt töméssel nem lehet helyreállítani.

Anyagát tekintve lehet fém, fémkerámia (hétköznapi nyelven porcelán korona), fémmentes kerámia (üvegkerámia, cirkonium-dioxid).

porcelán korona ára függ attól, hogy fémre leplezett porcelánból készül, vagy tiszta kerámia koronáról (fémmentes kerámia) van szó.

Híd: A hídpótlás egy vagy több fogat pótló fogmű, melyet a hiányt határoló lecsiszolt fogakra rögzít a fogorvos.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogpótlás modell

Attól függően, hogy a megmaradt fogat/pillért hogyan készítjük elő, megkülönböztetünk inlay elhorgonyzású hidakat. Ezt az eljárást akkor alkalmazzuk, ha a fogakban előzőleg tömés volt, a beteg szájhigiéniája kiváló, és a legtöbb foganyag megmentésére törekszünk. Nagyon magas esztétikai igényeket kielégítő fogpótlások készülnek ezzel az eljárással.

Gyökércsapos fogmű: A gyökércsapos fogmű a fog gyökerébe helyezve egészíti ki a fog koronáját, rá általában korona kerül. Azoknak a fogaknak a kiegészítésére használjuk, ahol nagy mennyiségű foganyag hiányzik, így már nem tudna önmagában megtartani egy koronát.

fogorvosi implantátumokról (fogbeültetés) egy következő cikkünkben olvashat részletesen.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

további információk

Kapcsolódó bejegyzések