Fogtömés

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogtömés

A fogápolásra nagy hangsúlyt kell fektetnünk, ellenkező esetben a fogak felszínén maradt ételmaradékok lebomlása közben keletkező savak elbontják a fogzománcot, később kárt okozhatnak a puhább dentin rétegekben. Fogszuvasodás kezdeti állapotában a fogzománc elszíneződése árulkodik a fog betegségének kialakulásáról. 

A rendszeres fogorvosi vizsgálat ezeknek a kialakulását megelőzheti, illetve a korai felismerés a kezelés kellemetlenségét csökkenti. A időben felismert, kezdeti stádiumban lévő szuvasság nagyon egyszerűen, fájdalmatlanul kezelhető.

A kezelés megkezdése előtt minden eseteben részletekbe menő fogorvosi vizsgálat és indokolt esetben röntgen készítése is szükséges. Ekkor dől el, hogy a keletkezett szuvasságot milyen eljárással lehet orvosolni. A szuvasság töméssel való ellátása csak egy bizonyos nagyságig javasolt, nagyobb foganyagveszteség esetén keményebb, ellenállóbb, protetikai megoldást kell választanunk.

Tömés esetén a kezelőorvos felvilágosítja a beteget a beavatkozáskor használt anyagokról és az érzéstelenítés menetéről.A helyi érzéstelenítés legtöbbször Lidocain oldattal történik, de szükség esetén egyéb fájdalomcsillapítók is rendelkezésünkre állnak. Miután az érzéstelenítés elérte célját, a szuvasodott és elszíneződött részek eltávolításra kerülnek. Ezután a fog felszínét olyan anyaggal szükséges kezelni, amely lehetővé teszi a tömőanyag kiváló rögzülését. Következő lépésként a fogfelszínre egy vékony ragasztóréteget tesz az orvos, ez biztosítja a folyamatos átmenetet a fog anyaga és a tömőanyag között. A tömés rétegekből épül fel. A tömőanyag megszilárdulását egy úgy nevezett polimerizációs lámpa idézi elő. Ezután következi az adott fogra jellemző anatómiai forma kialakítása és végül a tömés polírozása. Ezzel a végső lépéssel lehet elérni a megfelelő simaságot, ami alap feltétele annak, hogy a fogon minél kevesebb lepedék tudjon megtapadni.

Mellékhatásként hideg-meleg érzékenység léphet fel maximum 1-2 hétig. Az érzéstelenítő injekció helye 1-2 napig érzékeny lehet.

A rendelőnkben elvégzett kezelésekre minden esetben teljes körű garanciát vállalunk, ez a tömések esetében 1 év.

Kapcsolódó bejegyzések