Fogproblémák a várandósság alatt?- Tények és tévhitek

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogproblémák várandósság alatt

Fogproblémák a várandósság alatt?- Tények és tévhitek: Tévhit a baba elszívja az anyja fogaiból a kalciumot. Nagyon sok pácienstől hallható a fenti mondat, azonban ez nem igaz.

Csak önmagunkat tehetjük felelőssé abban az esetben, ha a várandósság alatt romlanak fogaink.

A fokozott fogszuvasodást nem a megnövekedett ásványi anyag szükséglet okozza, amire a kisbabánknak szüksége van, hanem a bevitt szénhidrát lebontása során képződött savas anyagcseretermékek.

Ezt azonban az alapos és megfelelő technikájú fogmosással megelőzhetjük. Az tény, hogy a terhesség során a kalcium szükséglet fokozott, de a megnövekedett szükségletet az anya szervezete egyrészt a bélből történő fokozott felszívódásból, másrészt az ásványi só megfelelő bevitelének hiányában a csontállományban levő tartalékokból biztosítja. A szájüregben levő, kifejlett fogból a kalcium befele a szervezet felé nem tud felszabadulni.

Tény: nagyobb odafigyelést igényel a fogápolás terhesség során
A terhesség során történő hormonális változások a fogínyben is nyomot hagyhatnak. Az eleve érzékenyebb fogíny, a meglazult fogágy rostok, a baktériumokkal kevésbé jól megbirkózó nyál terhességi fogínygyulladás kialakulásához vezetnek.

A fogínygyulladás tünetei: fogínyvérzés, fájdalmas, esetleg viszkető duzzadt, vöröses íny, kellemetlen szájszag. Nagyon fontos azonban, hogy a terhességi fogínygyulladást azonban nem maga a terhesség okozza, hanem a fogak felszínére lerakódott lepedék, illetve fogkő, melyben található baktériumok, illetve az általuk termelt toxinok eredményezik a gyulladást.

Érdemes ezért a várandósság előtt és alatt is rendszeres fogorvosi kontrollra járni, hogy amennyiben szükséges, akkor fogkő eltávolításra kerüljön sor, ezáltal megelőzve a terhességi ínygyulladást.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogproblémák várandósság

(kép forrás : blog.radmedica.net)

Tény: Óvatosan a nassolással!
Ez nem csak a terhes anyák fogazatát érintő probléma, mégis fontos megemlíteni az őket érő hormonális változások miatt. Biztos, nem ismeretlen fogalom a kismamák számára a nassolás.

Sokszor elegendő csak egyetlen kocka csoki elfogyasztása, míg vannak, akik egész nap csak nassolnának.

Ennek azért van fontos szerepe a fogat tekintve, mert a táplálék bevitelét követően, van egy olyan élettani folyamat, mely során étkezést követően a száj pH-ja 30-60 perc elteltével „visszaáll” a normál értékre.

Mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy az étkezések során bevitt szénhidrátok tápanyagul szolgálnak a szájüregi baktériumok számára, amelyek megemésztve ezeket a szénhidrátokat savakat termelnek, melyek fogszuvasodáshoz vezethetnek hosszútávon.

Amennyiben az étkezések között megfelelő idő telik el, akkor a nyál normalizálja ezt a savas pH-t. Nassolás esetén, azonban folyamatosan biztosított a tápanyag a baktériumok számára, melynek következtében folyamatosan termelődnek savak, így a száj pH-ja végig a kritikus pH-szint alatt lesz, mely fokozott fogszuvasodást eredményez.

Ez megelőzhető akkor, ha nem nassolunk, vagy javítható az állapot a fogmosások számának növelésével.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!