Bölcsességfog: menjen vagy maradjon?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen bölcsességfog menjen vagy maradjon

A bölcsességfogak előtörésének ideje egyénenként változó. Kinövésük ideje 16-30 éves kor közé tehető, azonban ez nem törvényszerű. Előfordulhat, hogy később, vagy akár egyáltalán nem törnek elő.

A bölcsességfog sokszor az állcsontban reked. A legtöbb panaszt ez okozhatja. Vannak esetek, mikor egyáltalán nincs az állcsontban bölcsességfog, amit csírahiánynak nevezünk. A csírahiány érinthet egy vagy több bölcsességfogat.

Sokan a csírahiányt, illetve a bölcsességfogak helyhiányát azzal magyarázzák, hogy az evolúció során, ahogy a táplálkozási szokásaink, illetve a bevitt táplálék minősége változott, már nincs szükség olyan mértékű rágóerőre, mint az ősembernek volt, így mondhatni „szükségtelenné” vált a bölcsességfog.

Ahhoz, hogy egy bölcsességfog problémát okozzon, nem kell szuvasnak, tömöttnek, vagy töröttnek lennie. A legtöbb esetben a problémát az okozza, hogy nincs elegendő hely a számukra, ezért a többi fog torlódását, szuvasodását, feszítését, a környező szövetek gyulladását eredményezhetik.

A részben áttört bölcsességfog körül a fog és az íny között tasak alakulhat ki, melyben gyulladást előidéző baktériumok telepedhetnek meg.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogfájás

(kép forrás : thehealthsite.com)

Ez rendkívül erős fájdalommal, duzzanattal, kellemetlen szájszaggal járhat, melyet olykor gennyképződés kísér, kezeletlenül akár szájzárhoz is vezethet.

Eltávolításukra ezért legtöbbször a környező szövetek, fogak megóvása érdekében van szükség.

A bölcsességfog eltávolítása mellet érdemes dönteni:

  • ha az előbb említett panaszok valamelyike többször ismétlődik
  • ha a fog horizontális elhelyezkedéséből adódóan, nekidől az előtte álló hetes fognak, ezáltal „összenyomja” az egész fogsort
  • fogszabályozó kezelés előtt, ha a torlódást a bölcsességfog idézte elő
  • ha nincs elegendő hely az állcsontokban az előtöréshez (panoráma röntgen készítésével megállapítható)
  • ha körülötte az íny gyulladt, vörös, fájdalmas, esetleg gennyképződés tapasztalható
  • ha pozíciójából adódóan irritálja az arc nyálkahártyáját
  • ha tasakképződés tapasztalható

Ezek a panaszok nem feltétlenül járnak együtt a bölcsességfog eltávolításával.

Bizonyos esetekben a panaszok megszüntetésével a bölcsességfogak megmenthetők, és hosszútávon teljes értékű fogként használhatóak. Ehhez azonban, a panaszok megjelenésekor érdemes rögtön fogorvoshoz fordulni!

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!