Afta, herpesz, fekélyek: gyakran előforduló szájbetegségek és kezelésük

fórum dental fogászat ügyelet debrecen gyakran előforduló szájbetegség kezelése

A szájüregünk fokozott veszélynek van kitéve a baktériumokkal szemben, hiszen a külvilággal közvetlenül érintkezve rengeteg kórokozó jut a szervezetünkbe nap, mint nap, amellyel az egészséges immunrendszer gond nélkül megbírkózik.
Vannak azonban olyan esetek, mikor egy betegséget, vírusfertőzést követően, vagy csak egy évszakváltás következtében immunrendszerünk legyengül, és ekkor sokan tapasztalhatják, hogy a szájüregükben apró fekélyek keletkeznek.

Vegyük sorra a leggyakrabban előforduló szájnyálkahártyát, illetve fogínyt érintő elváltozásokat.

AZ AFTA (aphta)

Az afta, a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladás az emberek kb. 60 %-át érinti az élete során és az esetek többségében visszatérő (recidiváló) gondot jelent. Az elváltozás rendkívül fájdalmas lehet, nehezítheti a táplálék- és folyadékbevitelt, olykor a beszédet is.

Kialakulásának okai:

Eredetére több feltételezés létezik, bár kialakulásának pontos okát ma sem ismerjük. A vírusos eredet, az immunológiai problémák, melyek a gazdaszervezet gyengülését okozzák, a stresszes életmód, hormonális hatás, vas-, folsav-, B12 vitaminhiány, a szájnyálkahártya sérülései, bizonyos táplálékok, mind a kórokok közé sorolhatók.

Kezelése:

Általában kezelés nélkül is néhány nap alatt gyógyuló, ártalmatlan elváltozás. Helyi (lokális) terápiaként fontos a jó szájhigiénia fenntartása, valamint fertőtlenítő hatású szájvizek jótékony hatásúak lehetnek. Ezentúl gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot a lézeres fertőtlenítő kezelés. Fontos az immunrendszer erősítése a változatos táplálkozással, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Lehetőség szerint törekedjünk a nyugodt, minél kevesebb fizikai, és pszichés stresszel járó életmód kialakítására.

AJAKHERPESZ (Herpes labialis)

fórum dental fogászat ügyelet debrecen herpesz

(kép forrás : www.medicaldaily.com)

Okozója a Herpes Simplex Vírus (HSV-1). A lakosság közel 90%-a hordozza a herpeszvírust, de csak 1 %-uknál alakul ki ajak- vagy szájfertőzés.

Először apró hólyag formában jelenik meg, melyet égő, viszkető érzés előzhet meg az adott területen. Majd a hólyagocskából piros szélű fekély alakul ki. Kísérő tünetként fájdalmas nyirokcsomó duzzanat, elesett állapot, láz, fokozott nyáltermelődés figyelhető meg.

Az elváltozás 1-2 hét múlva heg nélkül gyógyul, de gyakran kiújulhatnak ugyanazon a helyen. Elősegíthetjük a gyógyulást fokozott szájápolással, illetve vírus elleni ecsetelővel.

Mivel a herpesz fertőző, ezért a környezetünkben élők védelme érdekében a betegség jelenléte alatt fokozott figyelmet kell fordítanunk arra, hogy ne adjuk tovább a fertőzést. Lehetőleg kerüljük a csókot, a puszit, a poharak, evőeszközök egymás utáni használatát. Különös gondossággal takarítsuk, fertőtlenítsük, mosogassuk el evőeszközeinket, a poharainkat.

SZÁJNYÁLKAHÁRTYA GYULLADÁS (Stomatitis)

A szájnyálkahártya gyulladását leggyakrabban vírusfertőzés okozza, de nem ritka a bakteriális vagy gombafertőződés, illetve a különböző gyógyszerek (pl.: szalicilátok, antibiotikumok, fogamzásgátló tartós alkalmazása esetén), vegyszerek (pl.: arzén, fluor, klór) okozta gyulladások. Rossz száj higiéné, rossz fogazat és leromlott állapot hajlamosíthat a vírusfertőzésre.

A fekély főleg a pofa nyálkahártyáján alakul ki szürkés lepedékkel fedve, illetve emellett szintén gyakori a láz, a nyirokcsomó duzzanat, bő, gennyes nyál, ízérzés-zavar.

A gombák közül leggyakrabban a Candida albicans szaporodik el a szájüregben. Tartós antibiotikum, kortikoszteroid alkalmazása, sugár- és kemoterápia, a legyengült immunrendszer és műanyag műfogsor viselése hajlamosíthat gombafertőzésre.

A műfogsor tisztítására különös figyelmet kell fordítani, hiszen ha a gombás fertőzés kialakul a szájnyálkahártyán, akkor a továbbiakban az adott műfogsor nem viselhető.

Ennek az az oka, hogy az akrilátlemez pórusaiban megtelepedő gombát nem lehet eltávolítani, azaz a gyógyulást követően a fogsor „újrafertőzné” a szájüreget. Így fontos, hogy megelőzésként ügyeljünk a műfogsor tisztítására, amennyiben pedig kialakult a fertőzés új fogsort kell csináltatni.