A fogágy betegségei I.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogágy betegségei

Az egészséges fogak és fogíny fiatalos, igényes, ápolt megjelenést kölcsönöz számunkra.

A fogak egészségének fenntartásában nagyon fontos szerep jut a fogágy (parodontium) ápolásának is. A fogágynak több része van: a fogíny (gingiva), a fogakat felfüggesztő rostok, a foggyökeret borító cementréteg, valamint a csont (alveolus), melyben a fog helyet foglal.

A szájápolás során különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a fogínyünk tisztítására is, hiszen ennek hiányában a lerakódott lepedék kezdetben az ínygyulladását, majd mélyebbre terjedve akár csontpusztulást eredményezhet, ezáltal a fogak elvesztéséhez vezethet.

Az egészséges fogíny halvány rózsaszínű, felszíne narancshéj rajzolatot mutat. Amennyiben a fogak széli részével érintkező ínyrész vöröses elszíneződésű, duzzadt, fogmosáskor vérzik, akkor egyértelműen a fogíny gyulladásáról van szó.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogágy betegségek

fogínygyulladás legfőbb okozója a fogfelszínre lerakódott dentális plakk. A dentális plakk egy olyan szervezett lepedékréteg, melyben a lerakódott táplálékmaradványok, valamint baktériumok találhatóak.

Ezek a baktériumok képesek olyan anyagok (toxinok) termelésére, mely a fogíny gyulladásához vezet.

Kezdetben ez a lepedék fogmosással eltávolítható, azonban a hosszabb ideig tartó hanyag fogmosást követően a nyálban található ásványi sók lerakódnak benne, ezáltal megkeményítve (kalcifikálva) azt, kialakítva a fogkövet.

fogkő eltávolításának hiányában, a gyulladás fokozódik, egyre mélyebbre terjed, az egészséges szövetek pusztulását eredményezve. A fogkő eltávolítására otthon nincs lehetőség, azt csak a fogorvos tudja eltávolítani erre kifejlesztett speciális eszköz (depurátor) segítségével.

Nagyon sok ember esik abba a hibába, hogy azt hiszi a tökéletes szájápoláshoz elegendő a különböző szájöblítők, szájvizek használata. Ezek használatának azonban csak akkor van értelme, illetve haszna, amennyiben azt a tökéletesen megtisztított fogfelszínen alkalmazzuk, hiszen így tudja kifejteni pozitív hatását.

Amennyiben a fogak, valamint az íny felszínén vastagon lerakódott fogkő található, ezek használata teljesen eredménytelen, hiszen nem tud eljutni az íny széli részéhez, ahol szükség lenne rá.

Fontos tehát, aki kiegészíti a fogmosást (nagyon helyesen) szájöblítők használatával, úgy tegye, hogy megbizonyosodik arról, hogy azt megfelelően alkalmazza, érdemes ezért egy állapotfelmérő vizsgálatra bejelentkezni a fogorvoshoz, és ha szükséges, fogkő eltávolítást kérni a tökéletes eredmény elérése érdekében.