Azok a savak, amelyeket a mindennapi táplálkozásaink során a magas savtartalmú ételek fogyasztásával – gyümölcsök, gyümölcslevek, bor, üdítőitalok – bekerülnek szervezetünkbe, saveróziót okozhatnak.
A fogzománc a fogainkat kívülről borító, fehér színű, ásványi anyagokban gazdag védőréteg.
A folyamat során a savak felpuhítják a fogzománcot, ezáltal gyengítve a fog védőrétegét, így a fogfelszín sérülékenyebbé válik a dörzsölő és koptató hatásokkal szemben.
Napjainkban a saverózió komoly problémává vált a magas savtartalmú ételek-italok fogyasztása miatt.
(kép forrás : blueskvmd.com)
Magas savtartalmú ételek, italok:
grapefruit, citrom, friss narancslé, gyümölcssaláta, gyümölcstea, vörösbor, ecetes salátaöntet…stb.
Tudta, hogy a cola ugyanolyan pH-jú, mint az ecet?
A saverózió jelei:
- fogak elszíneződése, sárgulása: mivel a zománc elvékonyodik egyre láthatóbbá válik a dentin színe, ami sötétebb, sárgább színű a zománcnál
- fogérzékenység
- repedések a fogak felszínén
- kopás jelei: a fogzománc elvékonyodása következtében a frontfogak éli része áttetszővé válik.
A saverózió vissza nem fordítható, azonban megelőzhető!
Amennyiben kiváncsi rá hogyan, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!