Viszlát, fognyaki érzékenység!

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fognyaki érzékenység

Sokan ismerik azt a kellemetlen érzést, amikor egy jéghideg fagyi, vagy egy tál forró leves elfogyasztásakor hirtelen fájdalmat érzünk fogainkban.

A fognyaki érzékenység egy apró probléma, mely nagyon gyorsan orvosolható; mégis rendkívül komoly panaszokat eredményezhet.

Hogyan alakul ki?

Fő oka az ínyvisszahúzódás következtében szabaddá vált fognyak érzékenysége. Ennek a felszínnek az érzékenysége teljesen egyéni. Előfordulhat, hogy egy kismértékben szabaddá vált fognyak is kínzó fájdalmakat eredményez, míg láthatunk olyan eseteket is, ahol a denudálódott fognyak alig reagál az ingerekre.

Az íny visszahúzódását okozhatja:

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fognyaki védelem

Kezelése: A kezelés során természetesen a legfontosabb elsősorban a kiváltó okok megszüntetése. Azaz amennyiben parodotológiai ok áll a háttérben, a gyulladást meg kell szüntetni, és csak utána kezelhető a fognyaki érzékenység.

A szabaddá vált fognyak érzékenységének megszüntetésére többféle kezelést alkalmazhatunk.

 

Vannak kifejezetten erre a célra kifejlesztett speciális lakkok, melyek segítségével pár perc alatt megszüntethető a panasz. Ezek a lakkok összetevőik révén (nátrium-fluorid, calcium-fluorid) csökkentik az érzékenységet, mintegy védőpajzsot képezve a felszínen.

Ez a folyamat több alkalommal megismételhető szükség esetén.

Amennyiben nagyméretű a szabaddá vált fogfelszín, lehetőség van esztétikus tömőanyag fedésével „helyreállítani” a hiányzó területet.

Ezentúl javasolni szoktuk olyan fogkrémek használatát, melyek aktív hatóanyagok révén (stroncium-klorid, kálium-klorid…stb) segítenek az érzékenység csökkentésében.

Írta: Dr. Olvasztó Pálma

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!