Szájhigiénés kezelés

fórum dental fogászat ügyelet debrecen szájhigiénés kezelés

Szájhigiénés kezelés első lépéseként a fogorvos eltávolít minden, a fogakon megtelepedett lepedéket, fogkövet. A kezelés elvégzését követően részletes magyarázatot kap a beteg a helyes szájhigiéne fenntartásáról. A fogakon bizonyos idő eltelte után eltérő lerakódások keletkezhetnek. Ezek közül az egyik legjelentősebb a lepedék, ami a nyál ásványi anyagaival keveredve fogkővé alakul.

A fogkövön élő baktériumok hatására az íny és a fog is károsodhat. Ideális szájhigiénével távol tartható a lepedék, viszont sajnálatos módon a kialakult fogkő orvosi beavatkozás nélkül nem távolítható el.

Megfelelő szájápolás esetén is képződik lepedék és fogkő, kiváltképpen a nehezen tisztítható helyeken. Ezek kialakulását sok tényező befolyásolja: étkezési szokások, nyál összetétele, életmód.

A fogak egészségének megőrzése érdekében helyes fogápolásra van szükség. Az oktatás folyamán elsajátított módszerekkel alaposan és rendszeresen tisztítsa fogait, megelőzve az ínygyulladást, fogszuvasodást. Rendszeres ellenőrzés, megfelelő szájhigiéne mellett hosszú távon fenntartható a fogak egészsége.