Rettegett gyökérkezelés!?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen gyökérkezelés

fogfájásról szóló cikkünkben korábban már részleteztük, hogy mikor, milyen okok miatt fájhat a fogunk, illetve hogy ennek egyik lehetséges megoldása a gyökérkezelés.

Azonban van egy nagyon fontos momentum a gyökérkezelés során, amely gyakran előfordul, és nagyban befolyásolhatja a kezelés sikerességét: amikor a páciens NEM JÁR VISSZA A KEZELÉSEKRE.

Vagyis úgy gondolja, ha elmúlt a fájdalom, már biztos nincsen semmi gond, így inkább nagy ívben elkerüli a fogorvosi rendelőt.

Röviden: miért nem szabad a gyökérkezelés menetét megszakítani, illetve miért éri ez meg nekünk hosszútávon?

gyökérkezelés első lépéseként a fogorvos eltávolítja a gyulladt idegszálat, majd gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő gyógyszert helyez a gyökércsatornákba. Mivel az eljárást helyi érzéstelenítésben végezzük, ezért ez teljesen fájdalommentes, és rendszerint a panaszok megszűnésével jár. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a kezelés befejeződött. Ugyanis, egy ilyen gyulladás alkalmával baktériumok milliói lepik el a gyökércsatornát, ezáltal ezek eltávolítása és a csatorna sterillé tétele több kezelést tesz szükségessé. Ezeknek a gyógyszereknek a hatóideje egy héttől körülbelül egy hónapig tart, amely azt jelenti, ha nem megyünk vissza végleges gyökértömésre, akkor- a gyógyszerek hatástartamának megszűnésével- a baktériumok ismételten elkezdenek szaporodni fogunkban, ami újabb foggyökér gyulladáshoz, kínzó fájdalomhoz, vagy akár fogunk elvesztéséhez vezet.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen gyökérkezelés

(kép forrás: photo.elsoar.com)

Azonban ha bízunk fogorvosunk szavában, és az utasításait betartva visszajárunk, akkor pár ülés után, a gyökércsatornák tökéletes kitisztítását követően, végleges gyökértömést helyez fogunkba.

gyökértömés készítése során a teljes gyökércsatornát hermetikusan lezáró tömést készítünk, mely által megakadályozzuk a baktériumok további bejutását, szaporodását a fogban.

Erre speciális gyógyszertartalmú töméseket alkalmazunk, majd röntgen felvétellel kontrolláljuk az eredményt.

Higgyék el, egy pár alkalmat minden fog megérdemel a „szájban maradás” érdekében, hiszen kis túlzással szemléltetve, más testrészünket sem sietünk eltávolíttatni ha az éppen fáj.

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!