Letört a fogam! Mit tegyek?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen letört a fogam

Letört a foga? Ne aggódjon, van rá megoldás!

A fogak koronájának letöréséhez több tényező vezethet. Gyakori probléma, hogy a fogszuvasodás olyan mértékben meggyengíti a fogszövetet, hogy az a rágóerő hatására egy „rossz harapással” letörik. Ezentúl kifejezetten törékenyek a korábban gyökérkezelésen átesett fogak, hisz mivel ezek a fogak elvesztették vitalitásukat, sokkal rigidebbé, rugalmatlanabbá és törékenyebbé válnak.

Töréshez vezethetnek balesetek, ütések- utóbbiak akár a fogak végleges elveszítését eredményezhetik.

A letört fogak kezelésére több lehetőség van:

  • Amennyiben rendelkezésünkre áll elegendő mennyiségű maradék foganyag, akkor töméssel (elülső fogaknál élpótlással), inlay-vel , héjkerámiával, esetleg koronával az ilyen sérülést szenvedett fogak általában elláthatók.
fórum dental fogászat ügyelet debrecen letört fogak okai inlay

inlay (betét)

fórum dental fogászat ügyelet debrecen letört fogak okai héjkerámia

Héjkerámia

Azokban az esetekben, ha a fog sérülése során megnyílik a fogbél, gyökérkezelésre is szükség van. Ezután gyakran gyökércsapot (általában üvegszálas ill. cirkónium csapot) helyezünk a gyökércsatornákba, annak érdekében, hogy a csökkent flexibilitású gyökérkezelt fog koronai részének stabilitását növeljük.

  • Vannak esetek, amikor a törésvonal az ínyszél alá ér. Ilyenkor kiegészítő sebészi beavatkozásra van szükség, ú.n. korona hosszabbító műtétre.
  • Azokban az esetekben, amikor a törésvonal mélyen a csontszél alá terjed, vagy a gyökér vertikális irányban törik ketté, a fog eltávolítására van szükség. Ekkor érdemes fogászati implantátummal pótolni az elveszített fogat.
fórum dental fogászat ügyelet debrecen letört fog meggyógyítva

(kép forrás : lifecaredental.com.au)

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!