HPV (Humán-Papilloma Vírus) fertőzés a szájüregben

fórum dental fogászat ügyelet debrecen hpv fertőzés szájüregben

Az utóbbi időben nagyon sokat lehet hallani, olvasni a HPV vírusról. Ma már széles körben közismert tény, hogy a méhnyakrákok igen magas százalékát a HPV vírus okozza. Tudni kell azonban, hogy ez a vírus még nagyon sok más megbetegedésért is felelős. Több rosszindulatú daganat fajtában is kimutatták a HPV-t.
A humán papillomavírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni.

Eddig több mint 100 ismert típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg. Minden típusra jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.

A magas kockázatú HPV-típusok nemcsak a méhnyak, hanem a hüvely, a szeméremtest, a hímvessző, a végbél és a szájüreg daganatos elváltozását is kiválthatják.

A férfiak sincsenek biztonságban, mert még a méhnyakrákoknál is nagyobb arányban mutatható ki a HPV a végbélrákos betegek szöveteiben, ez a tumorfajta pedig mindkét nemnél előfordulhat.

A Humán papillomavírus nagy kockázati tényező a fej-nyaki rákok kialakulásában is. Az utóbbi években kiderült, hogy a gége-, garat- és szájüregi rákok mintegy 50 százalékának hátterében vírusfertőzés áll.

A HPV fertőzés hatására kialakuló szájüregi rákokra jellemző, hogy:

  • gyakrabban jelennek meg 50 éves kor alatt
  • gyakoribbak nőkben
  • gyakoribbak nem dohányzókban és nem alkoholizálókban

szájnyálkahártya fertőzése legtöbbször orális szex útján következik be. HPV-vírussal a férfiak is ugyanúgy fertőződhetnek, de esetükben ez általában nem okoz látható tüneteket és nem alakít ki betegséget a nemi szerven.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen oltás

(kép forrás : semmelweisfigyelo.hu)

A vírus szüléskor, a fertőzött anyáról is ráterjedhet az újszülött szájnyálkahártyájára. A megfelelő életkorban alkalmazott védőoltás ezek ellen is véd.Vírus okozta megbetegedésre speciális gyógyszer nincs.

Nagyon fontos a megelőzés, a szexuális szokások megváltoztatásával, hatékony lehet a megelőzés.

6, 11, 16, 18 típusok ellen védőoltás létezik. Ma már Magyarországon is forgalomban vannak ezek a védőoltások. Bár a TB nem finanszírozza! Nagyon sok Önkormányzat azonban felismerve a védőoltás rendkívüli prevenciós jelentőségét, ingyenessé tette a 13 éves lányok számára HPV elleni védőoltást.

Forrás: http://www.fogvedoklub.hu