Fogtömés után: érzékeny, kiesett, fáj?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogtömés után

Fogtömés után sokaknál előfordul, hogy a fogak hidegre, melegre, esetleg ráharapásra érzékenyek.

Az érzékenység több okból eredhet. Az injekció helye is érzékeny lehet a töméskészítést követő napokban, ez teljesen természetes, és 1-2 napon belül megszűnik.
Ezen túl az érzékenységet az okozhatja, hogy az esztétikus tömőanyagok kötése során végbemenő polimerizációs folyamatokban enyhe zsugorodás tapasztalható.

Amint a fogba helyezett tömőanyag rétegek zsugorodnak, az enyhe feszülést eredményezhet. Ez a zsugorodás speciális tömőanyagok, valamint tömési technikák alkalmazásával minimalizálható, így a panaszok is csökkenthetőek.

A ráharapási érzékenység leggyakoribb oka (amennyiben az a tömés elkészülte után jelentkezik), hogy a fogtömés magas. Ez nagyon egyszerűen korrigálható, a korrekciót követően a panasz megszűnik.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogtömés után

Na de mit tegyünk akkor, ha kiesett a fogtömésünk?

A fogtömés kiesése esetén érdemes minél hamarabb felkeresni fogorvosunkat. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a fogtömésünket azért „hagytuk el”, mert az alatta lévő fogszövet elszuvasodott.

Amennyiben nincs szuvasság, legyen szó akár amalgám tömésről, akár esztétikus tömésről vagy betétről, akkor is minél hamarabb helyre kell állítani a fogat, hiszen a megmaradt éles szélek letörhetnek rágáskor, így előfordulhat, hogy egy egyszerű tömés már nem nyújt megfelelő megoldást.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!