Fogszabályzás

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogszabályzás

A fogak nem rendeltetészerű kialakulása miatt legtöbbször a rossz szokások okolhatóak pl.: ujjszopás.Fogaink, állcsontjaink egészégének megőrzése érdekében némely esetben szükség lehet a fogszabályzásra. A torlódott, szabálytalanul fejlődött fogak az esztétikai hibák mellett, hajlamosak a szuvasodásra és ennek következménybetegségeire, beszédhibát okozhatnak. Bizonyos esetkeben elkerülhetetlen a korai gyermekkorban elkezdet fogszabályzás.

Célravezető már a fogváltást megelőzően felkeresni a rendelőnket. Fiatal korban megkezdett kezelés esetén szájizomtornával, kivehető fogszabályzó készülékkel korrigálhatjuk a kialakult eltéréseket. Fontos tudni, hogy az állcsontok fejlődése már ebben a stádiumban is jelentősen befolyásolható! A maradandó fogazat kialakulását követően, sok esetben már fogak eltávolítása nélkül nem szüntethető meg a kialakult torlódás.

Az eltávolítható készülékeket naponta egyszer ajánlott fogkefével alaposan megtisztítani illetve tisztító tablettával fertőtleníteni. Amikor nem használjuk a fogszabályzót, akkor egy erre alkalmas dobozban javasolt tárolni.

Felnőtt korban is van lehetőség a fogak szabályzására. A fogak rendezettségének visszaállításhoz rögzített készülék szükséges. A fogszabályzó készülék felragasztása előtt minden páciensnek személyre szabott kezelési tervet készítünk. Fogszabályzással az elvándorolt fogakat mozgathatjuk helyükre illetve fogpótlások helyét készíthetjük elő.

Rögzített készülékek esetén releváns a helyes szájápolás. Szájápolás részét kell képeznie speciális fogkefék használata, amit fogszabályzó készüléket használóknak fejlsztettek ki. Emellett fogköz tisztítására alkalmas fogkefét és fogselymet is alkalmazni kell.

A fogszabályozó kezeléseket a Dentland Esztétikai Fogászat és Implantológiai Centrum közreműködésével végezzük, mely során az előkészítő folyamatokat elvégezzük rendelőnkben, majd a kezelés befejezése partner fogászatunk rendelőjében történik.