Fogorvosi implantátum – Ami a mosoly mögött van

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogorvosi implantátum

1. Milyen esetekben készíthetőek implantációs fogpótlások?

Fogpótlástani szempontból elvileg minden típusú foghiány esetén készíthető implantációs fogpótlás.

Mégis vannak esetek, melyeknél kifejezetten javasoltnak tartjuk az implantátum behelyezését, ilyenek:

  • teljes fogatlan állcsont
  • egy- vagy kétoldali sorvégi hiány
  • túl hosszú sorközi hiány
  • egy fog hiánya
  • bizonyos betegségekben, ahol a kivehető fogpótlás nehezítené a beteg légzési, emésztési folyamatait (epilepsia, asthma, gastritis).

A fogorvosi implantátumok behelyezése előtt fontos, hogy a fogorvos tájékozódjon arról, hogy a páciens az implantátum befogadására alkalmas, azaz a páciens általános egészségi állapota megfelelő, valamint a csont minősége és mennyisége is alkalmas implantátum viselésére.

A csont minősége és mennyisége azok a tényezők, amelyek a legkritikusabban befolyásolják az implantátum sikerességének esélyét, valamint ezeken a tényezőkön múlik, hogy a behelyezett implantátumok fogpótlással terhelhetőek-e.

Amennyiben nem megfelelő mennyiségű és/vagy minőségű csont áll rendelkezésre, akkor mérlegelendő a csontpótló műtét végzése.

2. Mikor helyezhető be az implantátum a fogelvesztést követően?

A fogeltávolítást, fogelvesztést követően több nézőpont létezik arra vonatkozóan, hogy mikor helyezhető be az implantátum. A jelenleg általánosan használt beosztás megkülönböztet azonnali, késleltetett és késői implantációt. Az azonnali implantáció a fogeltávolítással egyidőben végzett műtét, a késleltetett implantáció 6-10 héttel később, a későit pedig 6 hónappal a fogeltávolítást követően végezzük. A sebészi tervezés során részletes elemzéssel (röntgen, CT vizsgálatok) dönti el az orvos, hogy melyik technikát alkalmazza, az adott esetre vonatkozóan, illetve a páciens számára melyik a legmegfelelőbb választás a legjobb és legtartósabb cél elérése érdekében.

3. Mikor válik terhelhetővé a behelyezett implantátum, azaz mikor készíthető el rá a fogpótlás?

Az utóbbi évek gyakori vitáinak tárgyát képezi ez a kérdés. Sokféle tudományos vizsgálat készült ezzel kapcsolatban. Amennyiben a gyógyulási feltételek megfelelőek, akkor az mondható el, hogy ajánlott az alsó állcsonton 3 hónapot, a felső állcsonton pedig 4-6 hónapot várni. Erre az időszakra azért van szükség, mert kutatások bizonyítják, hogy azokban az esetekben, amikor az implantátum még nincs terhelve, jobb gyógyulási eredmények érhetőek el, mint az ellenkező esetben.

4. Milyen fogpótlások készíthetőek implantátumokra?

Az implantátumok megjelenésével új kapuk nyíltak meg az orvoslásban, ezen belül is a fogászati- és szájsebészeti ellátásban. Megjelenésükkel lehetőség nyílik olyan fogpótlások készítésére, melyeket a páciens akár teljes fogatlan állcsonton is 100%-ban sajátjának érezhet. Ezek a fixen rögzülő implantátumok maximális biztonságot adnak viselőjük számára, mind az esztétikai, mind a funkcionális igényeket kielégítve.

Az implantátumokra készíthető fogpótlásoknak több típusát különböztethetjük meg:

  • implantátumra készített koronák
  • implantátumra készített hidak
  • implantátumokon elhorgonyzott kivehető, lemezes fogpótlások.

Felhasznált irodalom: Divinyi- Orális implantológia (Semmelweis Kiadó)