Foghiány

fórum dental fogászat ügyelet debrecen foghiány

Fogainknak számos feladata van. Elsődleges a rágás. Már a szájüregben megindul a táplálék feldolgozása, ezáltal az emésztésben betöltött szerepük kiemelkedő; ezentúl fontos szerepük van a hangképzésben (beszédben), valamint fogaink adják meg arcunk harmóniáját is.

Fogaink elvesztésének több oka lehet; a leggyakoribb a fogszuvasodás, mely a nem megfelelő fogápolás következtében alakul ki.

A felnőtt lakosság nagy része elmondhatja, hogy legalább egy foga hiányzik.

Azonban mi történik, ha nem pótoljuk ezt a foghiányt?

Akár már egy fog elvesztése is maradandó és visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat a rágószervünkben, ezáltal felborítva mindazt az egyensúlyt, ami a rágáshoz, emésztéshez, hangképzéshez szükséges. Hátsó fogak hiánya esetén nem beszélhetünk esztétikai hátrányról, azonban a front fogainknál ez is igen szembetűnő.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen foghiány

Foghiány egyéb következményei:

  • az ép fogak elmozdulnak a hiány irányába, bedőlnek
  • a szemben lévő fogak meghosszabbodnak, gyökerük elveszíti stabilitását
  • a fogak rágóereje jelentősen csökken
  • a maradék fogak fokozottan terhelődnek
  • a fogatlan állcsontot nem terheli rágóerő, ezért a csont elkezd sorvadni, elvékonyodni
  • az állkapocs ízület is gyulladásba kerül

Mit tehetünk ez ellen??

Mindenképpen ajánlott a hiányzó fogakat pótoltatni.

A fog pótlásának számos lehetősége van, készíttethetünk hidat, melynek során a hiányt határoló fogak bevonása segítségével pótoljuk, illetve választhatjuk a fog implantátumot, helyesebben fogászati implantátumot vagy más néven fogbeültetést is. Természetesen a fogpótlás tervezéséhez részletes vizsgálatokra van szükség, ezért konzultáljon fogorvosával a lehetőségekről.