Fogékszer

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogékszer

Ez a kis kiegészítő manapság divatos éke lehet a szép és egészséges fogsornak, mely mosolyának egyedi stílust kölcsönöz.

A fogékszer anyaga lehet nemesfémből, üveggyöngyből, drágakőből, melyek nem károsak, csak olyan anyagból készülnek, ami a szájüregben nem oldódik, nem allergizál és nincs mellékhatása. 

Formájuk, színük és átmérőjük különböző lehet, a páciens elképzeléseinek megfelelően. Az ékszert általában a nevetéskor látható elülső fogak egyikére, tehát a metszőfogra, szemfogra helyezzük fel. A rögzített ékszer nem zavarja sem az étkezést sem a fogápolást.

Az apró követ a fogászat más területein is használt, ilyen célra kialakított ragasztóval illesztjük a helyére. A felrakáshoz nem kell előkészíteni a fogat vagy megfúrni a fogzománcot. Ez egy általános tévhit! Nem jár semmilyen kellemetlenséggel és nem károsítja a fogzománcot. Kizárólag a már korábban említett ragasztó anyaggal kerül rögzítésre. Felhelyezése gyors és fájdalommentes, 5 – 15 percet vesz igénybe.

A fogékszer általában fél évig marad a helyén, de tartóssága függ az ékszer elhelyezkedésétől és a páciens táplálkozási szokásaitól. Amennyiben a páciens megunja a fogékszer viselését vagy csak másikat szeretne az könnyedén, a fogzománc sérülése nélkül eltávolítható vagy másikra cserélhető.

A felragasztást követően 1 – 1,5 óráig kerülendő a táplálékbevitel, 12 óráig a kemény ételek fogyasztása valamint az érintett fog mosása.