Fogászati allergiák

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogászati allergia

A fogászati allergiáknak két fajtáját különböztetjük meg:

  • a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók,
  • illetve a késői, több hét, hónap, vagy akár év múlva megjelenő allergiák.

A korai allergiás reakciókat elsősorban a fogászati kezelés során felhasznált gyógyszerek okozhatják: helyi érzéstelenítők (leggyakrabban Lidocain), fertőtlenítők (nátrium- hipoklorit, hidrogén-peroxid), helyi kezeléshez használatos szerek.

Tünetek: A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. A vizenyő továbbterjedésével , testszerte kiütések jelentkezhetnek, nehézlégzés alakul ki, az ajkak, szemek megduzzadnak, az elsősegély után azonnali orvosi kezelés indokolt.

A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán is. A nikkel túlérzékenység gyakran társul króm és kobalt érzékenységgel, valamint palladium és réz allergiával .A szájüregi tünetek és az ajkak kiszáradása, berepedezése, kisebesedése mellett a nikkeltartalmú fémekkel való érintkezés helyén – kézen, alkaron, nőknél nyakon, fül környékén – kialakuló jellegzetes bőrtünetek hívhatják fel rá a figyelmet.

A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás, vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti.

(A cikk forrás: http://www.allergiakozpont.hu/fogaszati)