Fogászat a terhesség alatt – Kismama fogászat

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogászat terhesség alatt

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a terhesség során végezhetőek e fogorvosi beavatkozások: adható-e érzéstelenítő, lehet-e foghúzást, gyökérkezelés végezni.

A várandósság során a kismama szervezete rengeteg változáson megy keresztül, bizonyos hormonok termelése előtérbe kerül, míg vannak, amelyek szintje lecsökken.

Az orvosi kezelések során nagyon fontos figyelembe venni azt, hogy az alkalmazott gyógyszerek, mind hatással lehetnek a fejlődő magzatra is, így ennek tudatában kell a legjobb kezelést kiválasztani.

A terhesség során 3 fázist különböztetünk meg:

  • 1. trimeszter (1-3 hónap),
  • 2. trimeszter (4-6 hónap),
  • 3. trimeszter (7-9 hónap).

A magzat az 1. trimeszter során a legérzékenyebb mindenféle külső behatásra, ennek megfelelően ebben a szakaszban érdemes kerülni a fogorvosi beavatkozást.

Természetesen, amennyiben akut panasz áll fenn (fogfájás), azzal ebben az időszakban is kötelező fogorvoshoz fordulni, aki megfelelő körültekintéssel látja majd el a kismamát.

Érzéstelenítő szerek adása lehet javasolt ilyen panaszok esetén, melyeknek megfelelően kontrollált dózisa nem okozhat károsodást a magzatban. Szükségessé válhat a pontos diagnózis felállításában röntgenfelvétel készítése.

Vizsgálatok kimutatták, hogy az alkalmazott sugárdózis minimális, mégis azt javasoljuk, hogy a röntgenfelvételek készítését az egész terhesség során kerülje a várandós anya.

A fogászati beavatkozások elvégzésére a legbiztonságosabb időszak a 2. trimeszter, mely a 24. hétig tart.

Fontos azonban, hogy mindez megelőzhető!

Azoknak, akik családot szeretnének alapítani, érdemes tehát már a terhesség előtt lépéseket tenni annak érdekében, hogy az anya szervezete maximálisan „készen álljon” a babavárásra, és ebbe beletartozik a szájüreg előkészítése is. (alászuvasodott tömések cseréje, fogkő eltávolítás…stb)

Ez azért is nagyon fontos, mert egy előzetes kontrollvizsgálattal a fogorvos felhívja azon lehetséges elváltozásokra a figyelmet (pl. terhességi ínygyulladás), melyek a terhesség során gyakrabban előfordulnak, így a kismama is a későbbiekben nagyobb figyelmet tud ezekre fordítani megelőzve az esetleges bajt, és eloszlatva azt a tévhitet, miszerint az ember fogai tönkremennek terhesség során.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!