Fémmentes fogászat

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fémmentes fogászat

A technológia fejlődése lehetővé teszi FÉMMENTES FOGPÓTLÁSOK készítését, ezáltal a páciensek magas esztétikai igényét is kiszolgálva.

De miből is készülnek ezek, ha nem fémből?

Az IPS e.max egy új, innovatív kizárólag kerámiából álló rendszer.

Extrém terhelésbíró tulajdonságú, magas esztétikájú anyag, mely teljes mértékben lefedi a préskerámiák összes indikációs területét a vékony héjaktól a hosszabb hidakig.

Miről van szó pontosan?

Eddig ha kerámia munkát terveztünk készíteni a fogászatban, minden esetben szükség volt egy alapvázra (ami általában fém volt), melyre rá lehetett rétegezni a borító anyagot, jelen esetben a porcelánt. Ezt a fogtechnikus mester készítette, rétegről-rétegre haladva, pici ecsettel mintázva meg a leendő fog alakját. Az elkészült pótlást kályhában égették, így vált a kerámia keménnyé, csillogóvá. Ebből a technikából többféle probléma is adódott. Egyrészt esztétikai: a sötét színű fém világos porcelánnal való leplezése nem tudta tökéletesen visszaadni az eredeti fog minden létező lényeges tulajdonságát. A másik probléma a két anyag különbözőségéből adódik. A fém és a kerámia találkozási területe mindig is gyenge pontja volt az így készült fémkerámia pótlásoknak. Könnyen tört, repedt a porcelán, idővel pedig a fém is kilátszott a letöredezett anyag alól.

Ezen változtatott pár évvel ezelőtt a cirkónium-oxid (ZrO2) kerámia anyagmegjelenése, mely egy a fémektől is erősebb vázat eredményezett, de az alapszíne matt tejfehér lett, így sokkal esztétikusabb megoldásokat lehetett készíteni belőle.

Miben történt változás?

Az IvoclarVivadent által kifejlesztett rendszer minden létező területen újítást hozott. Mindegyik kompatibilis a másikkal, egymáshoz igen nagy erőkkel köthetők, kiemelkedően magas a terhelhetőségük, kopásállóságuk, tartósságuk, és nem utolsó sorban a fém nélkülözésével az esztétikájuk is. Alapvetően 3 féle kerámiát különböztetünk meg, és 3 féle előállítási technológiát.


Anyagok:

  • Líthium-diszilikát üveg kerámia – Az esztétika és az erő tökéletes kombinációja. Egyaránt alkalmazható az elülső és az oldalsó fogak területén, leginkább szóló fogas restaurációkra. Ilyenek a koronák, héjak, inlayek, onlayek.
  • Cirkónium-oxid kerámia – Kiváló megoldás nagyobb restaurációk készítésére megnövekedett rágóerőknek kitett oldalsó területen. Hosszabb hidak, koronák készíthetők. Leplezhető rétegkerámiával, préskerámiával és CAD technológiával is egyaránt.
  • Fluor-apatit üveg kerámia – Válasszunk bármilyen vázat, bármilyen indikációs területre, a lehetőség adott, hogy teljesen egyénileg rétegezze fel a fogtechnikus mester a hagyományos rétegzős technikát alkalmazva.

Technológia:

fórum dental fogászat ügyelet debrecen ips e max cad zircad ps

IPS e.max CAD

CAD/CAM – Számítógép támogatta tervezés és gyártás a magyar megfelelője ennek az angol kifejezésnek. A lényege, hogy a fogorvos által előkészített fogról vett lenyomatot a fogtechnikai laborban nagy felbontású 3D-s lézer scanner segítségével először digitalizálják. Ezután egy tervező program segítségével megtervezik a későbbi fogpótlást, amely egyaránt lehet korona, híd, hídváz, inlay, onlay, részleges korona vagy héj. Majd a tervezés után szintén számítógép irányításával egy tömbből faragja ki a gép a félkész munkát. Ezután kályhában kiégetik, így érik el a kívánt keménységet. A tömbök többféle színben léteznek, de ha szükséges égetés után a fogtechnika egyedi festéssel látja el a pótlást a végső magas esztétika elérése érdekében.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen ips e max press multi ps

IPS e.max Press

Prés– A tervezés és előkészítés nagyon hasonló az előbbi eljáráshoz, a különbség az az, hogy a végső fázisban nem egy tömbből faragja ki a gép a kész terméket, hanem nagy nyomáson préselik be a folyékony kerámia masszát egy öntőformába. Miután megszilárdul a fogtechnikus mester levágja az öntőcsapról és kidolgozza végső formáját. Szükség esetén itt is egyedi festéssel látja el a munkát.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen emax ceram

IPS e.maxCeram

Rétegzős– Csak hogy teljes legyen a termék skála, az Ivoclar megalkotta a hagyományos rétegzős technikán alapuló kerámiáját. Teljes mértékben kompatibilis az eddig felsorolt anyagokkal. Azt a célt szolgálja, hogy ha szükséges bármilyen utánaigazítás a kifaragott vagy kipréselt munkákon, akkor a fogtechnikus a hagyományos módon ecsettel megmintázhatja a kívánt formát.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen rétegzős kerámia

Amalgám tömések cseréje emax lithium disilicat pótlásokra

fórum dental fogászat ügyelet debrecen elszineződött fogak helyreállítása

Gyökérkezelés miatt elszíneződött fog helyreállítása emax lithium disilicat koronával

fórum dental fogászat ügyelet debrecen teljes protetikai rehabilitálás

Teljes protetikai rehabilitálás cirkonium-oxid körhidakkal

fórum dental fogászat ügyelet debrecen teljes protetikai rehabilitálás 2

Teljes protetikai rehabilitálás emax lithium disilicat koronákkal és cirkonium-oxid hidakka (Készítette: Dr. Neuwirth Gábor)

fórum dental fogászat ügyelet debrecen cikonium oxid hidvazak

Cirkónium-oxid hídvázak 1. rész

fórum dental fogászat ügyelet debrecen cikonium oxid hidak 2

Cirkónium- oxid hidak 2. rész – leplezett hidak

fórum dental fogászat ügyelet debrecen empressonlay

Empressonlay

fórum dental fogászat ügyelet debrecen onlay preparalas
Onlay preparálás- 1. rész (Készítette: Dr. Neuwirth Gábor)
fórum dental fogászat ügyelet debrecen onlay beragasztás

Onlay beragasztás- 2.rész ( Készítette: Dr. Neuwirth Gábor)

fórum dental fogászat ügyelet debrecen 16 emaxonlay

16 Emax onlay, 17 direkt Gradia esztétikus tömés

fórum dental fogászat ügyelet debrecen préskerámia héjak

A páciens elégedetlen volt frontfogai esztétikájával, így a kismetsző fogaira (12,22) préskerámia héjakat kapott. (Dr. Olvasztó)

Kapcsolódó bejegyzések