Dohányzás foghúzás után? – Mondjon nemet!

fórum dental fogászat ügyelet debrecen dohányzás foghúzás után

Mindenki ismeri ezt a közhelyet: „ A dohányzás káros az egészségre.” A foghúzást követő tájékoztatáskor is mindig igyekszünk a pácienssel TÉNYLEG megértetni ezt a mondatot, de természetesen az esetek nagy többségében a bőséges bólogatást a rendelő elhagyásakor egy szál cigi rágyújtásával nyugtázza.

Igaz, hogy ez nem egy „ SZOKJON LE A DOHÁNYZÁSRÓL!” oldal, de már ha csak elolvassa ezt a cikket, és elgondolkodik azon, hogy tényleg abba kellene hagyni, már akkor is előrébb vagyunk.

Mit is tesz a dohányfüst a szájüregünkkel?

A dohányfüst behatolási kapuja a szájüreg. A legnagyobb koncentrátumban a szájüreg nyálkahártyájával érintkezik a dohányfüst, ezért jelentős mértékben károsítja azt.

A hatás lényege, hogy dohányzás közben forró, irritatív, mérgező anyagokat tartalmazó füstöt szívunk be, mely kiszárítja és gyulladásba hozza mindazon szöveteket, melyekkel érintkezésbe lép. A dohányosoknál sokkal nagyobb százalékban tapasztalunk ínygyulladást, mint a nemdohányzó embereknél. A dohányzás tudvalevőleg érszűkületet okoz, ez a hatás megjelenik a szájüregben is. Csökken a szájnyálkahártya vérellátása, ezáltal romlik a tápanyag és az oxigénellátás.

Ez különösen fontos foghúzást követően, mikor kiemelt jelentőségű a szájüreg jó oxigén- és vérellátása a sikeres és szövődménymentes gyógyulás érdekében. Ezek miatt azt szoktuk javasolni, hogy minimum 2-3 napigfoghúzást követően ne dohányozzon, és fokozottan figyeljen a szájhigiéniára.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen dohányzás vége

(kép forrás: smoking-solutions.net)

Ha pedig már kibírta 2-3 napig, akkor mi értelme is lenne folytatni…?

Ha kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!

(cikkhez felhasznált forrás: www.fogvedoklub.hu)