Dohányzás és/vagy Fogak!?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen dohányzás vagy fogak

A dohányzás az egész szervezetünkre káros hatással van. Legtöbbet a szív-és érrendszerre, valamint a tüdőre gyakorolt hatásáról hallhatunk. Kevesen ismerik a szájüregre és a fogakra gyakorolt hatását, ami azért is érdekes, hiszen a legelső állomás, ahol szervezetünk érintkezik a dohányfüsttel, az a szájüreg. 

A legnagyobb koncentrátumban a szájüreg nyálkahártyájával érintkezik a dohányfüst, ezért jelentős mértékben károsítja azt.

A dohányzás közben beszívott füst számos irritatív, mérgező anyagot tartalmaz, mely gyulladásba hoz minden szövetet, mellyel érintkezik.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dohányos emberek körében nagyobb százalékban fordul elő ínygyulladás , mint azoknál, akik nem dohányoznak. Ez a dohányzás okozta érszűkület létrejöttével magyarázható. Az érszűkület következtében csökken a szövetek vérellátása, ezáltal oxigén- és tápanyagellátásuk is nagymértékben romlik. A szájnyálkahártya, és a fogíny érzékenyebbé válik, a baktériumokkal szemben kevésbé lesz ellenálló. Súlyos esetben olyan nagyfokú károsodás keletkezhet a fogágyban, hogy a fogágy leépül, a fogak mozgathatóvá válnak, és a páciens elveszítheti fogait.

A dohányosoknál a fokozott fogkőlerakódás mellett jellegzetes elváltozás a fogak barnás elszíneződése , mely amellett, hogy esztétikai hátrányt jelent, igen kellemetlen szájszag ot eredményezhet. Ezt az elszíneződést egy ultrahangos fogkő eltávolítással egyidejűleg végzett homokfúvós polírozással rövid idő alatt el lehet távolítani. A kezelésről részletesen itt olvashat.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fog polírozás

Fogkő eltávolítás és homokfúvós polírozás – Előtte és utána

A dohányzás a fogágybetegségek legfőbb kockázati tényezője. Még a jó szájhigiéniával rendelkező dohányosoknál is magas szájnyálkahártya betegségek, az ínygyulladás kialakulásának kockázata.

Az ínygyulladás kialakulását, ill. súlyosságát mindenképp javíthatja a dohányzás elhagyása, az azonban kiemelendő, hogy az ínygyulladás és fogágybetegség megszüntetésére és gyógyítására professzionális fogorvosi beavatkozásra (fogkő eltávolítás, ínykezelés..stb) van szükség.

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné ellenőriztetni fogai állapotát, forduljon bizalommal fogorvosainkhoz, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére!