„Az vagy, amit megeszel!”

fórum dental fogászat ügyelet debrecen az vagy amit megeszel

Sokszor hallottuk már a fenti mondatot egészséges életmód, táplálkozási- és diétás tanácsadások kapcsán.

Azt mindenki jól tudja, hogy az egészségtelen táplálkozás elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez, és sok-sok olyan betegséghez vezet, amellyel veszélyeztethetjük egészségünket. Ám a nem megfelelő táplálkozással fogainkat is megbetegíthetjük és elveszíthetjük.

Egy szuvas fogakkal teli száj, vagy éppen egy teljes fogatlan száj nem nyújt szép látványt, hiszen a rossz fogak megbonthatják arcunk harmóniáját, de ami ennél is fontosabb, hogy fogainkkal, a rágószervünket veszítjük el, ezáltal az emésztésünket és szervezetünk egészét veszélyeztetjük.

Fogaink egészségét a genetikai adottságokon túl szájápolási szokásaink is meghatározzák.

Naponta legalább kétszer mossunk fogat, illetve kiegészítésként használjunk fogselymet, szájvizet. (erről bővebben a „Hogyan őrizzük meg fogaink egészségét?” című cikkünkben olvashat)

Hogyan befolyásolhatjuk fogaink egészségét táplálkozásunkkal?

fórum dental fogászat ügyelet debrecen amit megeszel

(kép forrás : blueskvmd.com)

Ne nassoljunk!

Fogaink legnagyobb ellensége a cukor és az édesség, azonban azt senki nem várhatja el, hogy soha ne ehessünk egy kocka csokoládét. Fontos azonban, hogy ne nassoljunk folyamatosan az étkezések közben, mert ezáltal folyamatos tápanyagot biztosítunk a szánkban található baktériumoknak és elősegítjük azok szaporodását.

Ehetünk édeset, azonban ha tehetjük az étkezés befejező fogásaként tegyük azt, ezáltal az étkezések között a szájüreg pH-ja visszatérhet a normális szintre.

Kerüljük el a kávét!

A kávé, a koffein és a cukor árt a fogaknak, főleg a cukrozott szénsavas üdítőitalok, mivel ezek felelősek a savtermelésért felelős baktériumok életre keltéséért, amelyek megtámadják a fogzománcot és károsítják azt. (bővebben erről a „Saverózióról” című cikkben olvashat)

Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt!

A zöldség-gyümölcs fogyasztása általánosságban pozitívan hat szervezetünkre, így fontos a fogak és a száj higiéniájának és egészségének szempontjából is. A vitaminhiány azonnal meglátszik az ínyen, mely hosszú távon akár komoly problémákat is okozhat.

Igyunk minél több vizet!

A víz lemossa és eltávolítja a baktériumok egy részét, megakadályozva ezzel, hogy kifejtsék káros hatásukat és roncsolják a fogakat.

Járjunk rendszeresen fogorvoshoz!

A fentiek betartása mellett is fontos, hogy rendszeresen, legalább félévente menjünk el fogorvosunkhoz. Egy alapos fogkőleszedés mindenképpen javasolt, és ilyenkor még könnyen elejét lehet venni egy későbbi komolyabb fogproblémának, betegségnek is. Próbáljuk a megelőzésre helyezni hangsúlyt, és ne az utólagos, sokszor késői megoldásokra.