Az ínygyulladás veszélyei

fórum dental fogászat ügyelet debrecen ínygyulladás veszélye

A fogínygyulladásnak (gingivitis) jellegzetes tünetei vannak: a fogíny duzzadt, sötétvörös színű, fogmosáskor vagy evés közben vérzik.
Sokan a fogmosás természetes velejárójaként tekintenek a fogínyvérzésre, míg sokan pontosan a fogínyvérzés miatt hanyagolják az alapos fogmosást. Mindkettő helytelen, mert az ínygyulladásnak súlyos, az egész szervezetet érintő káros hatásai lehetnek.

Mi okozza a fogínygyulladást?

Természetesen több tényező is kiválthatja, beszélhetünk külső, illetve belső hatásokról. Leggyakoribb okozója, hogy a fogakra lerakódó lepedék (dentális plakk) nem kerül eltávolításra, ezáltal táptalajt biztosítva a szájban található baktériumoknak, melyeknek főszerep jut a gyulladás létrehozásában. Az idő múlásával ez a plakk réteg kristályosodik (mineralizálódik), így létrejön a fogkő.

A fogkő kezdetben ínygyulladást okoz, majd a fognyaki részeken az íny visszahúzódik, akár az egész fogágyat megbetegítheti, és az egészséges fogak lazulását, majd elvesztését eredményezheti.

Ezen kívül gyógyszerek szedése, a dohányzás, várandósság, és egyéb okok is részt vehetnek az ínygyulladás kialakulásában, ennek diagnózisában, illetve kezelésében fogorvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogíny

(kép forrás : ehow.com)

Legfontosabb a megelőzés!

A rendszeres és helyesen végzett fogápolással megelőzhető a gyulladás kialakulása, illetve a fogkőképződés.

Amennyiben észleli, hogy ínyvérzése, ínygyulladása van, azonnal keresse fel fogorvosát, hogy mihamarabb a megfelelő kezelésben részesülve megóvhassa fogai egészségét.