A tejfogak

fórum dental fogászat ügyelet debrecen tejfogak

A fogazat fejlődése már az embrionális élet 7., 8. hetében megkezdődik. A magzatnak kalciumra, és foszfátra van szüksége az egészséges csontozat és fogazat fejlődéséhez, melyet az anya vérkeringéséből vesz fel. Ehhez megfelelő növekedési hormonokra és D- vitaminra van szüksége. A tejfogak előtörésének sorrendje, időrendben nagyjából meghatározható.

Természetesen előfordulhatnak eltérések, (korábbi vagy későbbi fogelőtörések) melyek nem feltétlenül jelentenek kóros állapotot.

A tejfogak előtörése (a fogzás) kb. 6 hónapos korban kezdődik el az alsó metszőkkel, és kb. a 24. hónapra fejeződik be. A folyamatban, mint ahogy fent említettük 1-5 hónapos eltérés lehetséges.

A fogzás egy olyan állapot, mely minden gyereknél eltérő lefolyású, vannak, akiket kevésbé visel meg míg sokan nehezen vészelik át ezt az időszakot. Szükség lehet gyógynövénytartalmú vagy érzéstelenítő tartalmú gélek használatára a fájdalom és gyulladás enyhítésére.

tejfogak anatómiai felépítésüket tekintve hasonlítanak a maradó fogakra. Minden tejfognak van egy maradó megfelelője, kivéve az első tejőrlőket. A tejfogak és a maradófogak közötti különbségek néha csak a fogorvos számára nyilvánvalóak. Fontos, hogy a szülő és a gyermek is tisztában legyen azzal, hogy már maradó fog van a gyermek szájában. A tejfogak ápolása azonban nem kevésbé fontos, mint a maradófogaké, hiszen a tejfogak idő előtti elvesztése hatással lehet a maradófogakra, fogszabályozási vagy egyéb fejlődési rendellenességet okozva.

A tejfogak szuvasodása

Rendelőnkben gyakran fordulnak meg várandós anyukák, akiket már a terhesség ideje alatt igyekszünk felkészíteni, illetve tájékoztatni a baba szájápolásával kapcsolatban, illetve felhívjuk a figyelmet a szülők által gyakran elkövetett hibákra.

A tejfogak szuvasodására a szájüregben megjelenésüket követően van lehetőség, amennyiben a fogszuvasodásra hajlamosító tényezők fennállnak. Mi lehet hajlamosító tényező? Gyakran fordul elő, hogy a kisbabák nyugodt alvása érdekében a szülők cukros cumit, vagy teát adnak, amelyet (nyilván miután a baba elaludt) nem követ fogmosás.

Ez mindenképpen elkerülendő! Semmiképp ne szoktassa rá gyermekét arra, hogy cukros italokkal a szájában alszik el, mert ennek következményeként alakul ki az ú.n. „cumisüveg caries”, mely a frontfogak szuvasodását, csúnya, fekete elszíneződését eredményezi.

Ezentúl még a tejőrlők szuvasodása a gyakori, ahol legtöbb esetben a barázdák szuvasodása figyelhető meg. Ezek ellátása ugyanolyan fontosságú, mint a maradó fogaké.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen tejfogak szuvasodása

(kép forrás : www.babymagz.com)

szuvas tejfogak ellátása, leggyakrabban a tejfogak tömését jelenti. A szuvasság eltávolítását követően speciális tömőanyagot helyezünk a tejfogba. Ezek ellátása azért különösen fontos, mert amennyiben a szuvasodás leterjed a fogbélbe, illetve onnan továbbterjed a csonthártya irányába, a gyulladás az ott található maradó fog csíráját is megbetegítheti, ezáltal ott későbbi előtörési rendellenességeket okozva.