A gyermekfogászatról

fórum dental fogászat ügyelet debrecen gyermekfogászat

A gyermekfogászat a gyermek fog- és szájbetegségeivel, valamint azok gyógyításával és megelőzésével foglalkozó tudományág. A gyermekfogászat a fogorvoslásban egy különálló, nagyon komplex területet képvisel, felölelve a fogászat minden ágát.

Nagyon fontos azonban, hogy a gyermek nem „kicsi felnőtt”.

A fog-és szájbetegségek kialakulása, lefolyása gyermekkori sajátosságokat mutat, így természetesen a gyógyítás módszerei is mások. A gyermekek fogászati kezelésében első helyen nem a gyógyítás, hanem a megelőzés áll. A gyermekek kezelése során nagyon fontos a gyerekek lélektanának ismerete, mely a rendelőnkben dolgozó fogorvosok számára elsődleges szempont. Fogorvosaink igyekeznek barátságosan, játékosan mesélni a kezelésekről a gyerekeknek, ezáltal csökkentve szorongásukat, félelmüket, megbarátkozva a fogorvossal, illetve a rendelővel.

A megelőzés szempontjából nagyon fontos a helyes fogmosás elsajátítása, amit már az első fogak megjelenésével el kell kezdeni, hogy gyermekünknek megszokott, mindennapos rutinná váljon a fogtisztítás.

Fontos, hogy a gyerekkel megszerettessük a fogápolást, azt ne kényszernek érezze.

Érdemes minél hamarabb ellátogatni vele a fogorvosi rendelőbe, hogy játékos körülmények között megszokja ezt az új, ismeretlen környezetet. Sok szülő hibásan a fogorvosi kezeléseket büntetésként emlegeti a gyermek számára, ezáltal a gyermekben kialakítva egy egész életre szóló félelmet.