A fogágy betegségei II.

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogágy betegségei

A fogágy betegségei közül az emberek legnagyobb részét érintő elváltozás a fogínygyulladás.

Ez a gyulladás lehet akut illetve krónikus. Akut gyulladás azokban az esetekben fordul elő, mikor megsértjük, megszúrjuk, megégetjük fogínyünket, ez általában lokálisan egy területet érint a szájüregünkben.

Hirtelen fellángoló gyulladás gyakran fordul elő a bölcsességfog előtörése során, mikor már az félig előtört.

Ennek az az oka, hogy a félig előtört fog koronája mellett az ínyben található egy „tasak”, mely a fogfejlődés részeként alakul ki. Amennyiben ez a tasak elkezd közlekedni a szájüreggel, az elhelyezkedéséből adódóan nem tudjuk megfelelően kitisztítani, ezáltal a táplálékmaradványok bekerülésével a baktériumok elkezdenek szaporodni, mely gyulladáshoz vezet.

Fő tünetei: a fog körül az íny duzzadt, vérbő, vörös színű; fájdalom; kellemetlen szájszag. Súlyosabb esetben gennyes gyulladás, nyelési nehézség, és szájzár alakulhat ki, ezek megelőzése érdekében érdemes felkeresni fogorvosát!

fórum dental fogászat ügyelet debrecen fogágy betegségek 2

(kép forrás : greatartdesigns.com)

Krónikus ínygyulladás leggyakrabban a fogkőlerakódás következtében alakul ki.

Amennyiben ez nem kerül eltávolításra, a gyulladás a fogágy mélyebb részeire is kiterjed, és a fogak tartószerkezetének pusztulását eredményezi.
Jellegzetes a szövetpusztulás következtében kialakuló tasak, mely igen kellemetlen fájdalmat okozhat. A tasakban található fogkő, valamint a baktériumok mélyebbre terjedése a fog meglazulásához vezethet.

A rossz szájhigiénia mellett hajlamosító tényező lehet a dohányzás, alkoholfogyasztás. Súlyosbíthatják a helyzetet belgyógyászati kórképek, pl. cukorbetegség; illetve bizonyos gyógyszerek szedése.