A baba szájhigiéniája

fórum dental fogászat ügyelet debrecen baba szájhigiénia

A száj ápolását már a baba születésekor meg kell kezdeni.

Az újszülött fogatlan szájüregét is naponta ki lehet törölni egy tiszta textilanyaggal minden etetés után.

Amint megjelennek az első tejfogak, a rendszeres fogápolás is kezdetét veszi. A fogmosás célja a fogszuvasodás és az ínygyulladás megelőzése.

A tejfogak ápolása legalább annyira fontos, mint a maradó fogaké, hisz a tejfogak megbetegedése hatással lehet a később előtörő maradó fogak állapotára is.

Ezentúl a tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyerek általános egészségügyi állapotát, valamint a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

Ha lehetséges, soha nem használjon cumisüveget a baba megnyugtatására, mert a cukros teák, gyümölcslevek adása rendkívül káros a tejfogakra.

Mutasson példát gyermekének!!

szülők tisztában kell legyenek azzal, hogy ha nekik fogszuvasodásuk vagy ínyvérzésük van, az ezt okozó baktériumokat nyál útján a kisbabának is át fogják adni.

Az egészséges, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett rendkívül fontos a szájüreg egészsége is, melyet a gondos szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés biztosít. Mutasson példát gyermekének – Ön is figyeljen oda a szájhigiéniára, ápolja fogait és rendszeresen ellenőriztesse azokat fogorvosánál!